ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ -  ΘΕΑΝΩ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ 
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ - ΘΕΑΝΩ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΤΗΛ.210.20.21.675
ΚΙΝ. 6973.352.840

https://www.nowdoctor.gr/stefanakiel

Στην αρχή της νέας χιλιετίας αντιμετωπίζουμε ένα παράδοξο:ενώ έχουμε καλύτερες και δυνατότερες φαρμακευτικές θεραπείες από ποτέ,οι συνέπειες που προκαλεί στην κοινωνία το άσθμα είναι μεγαλύτερες από ποτέ.Η πρόοδος έχει δημιουργήσει προβλήματα στο ίδιο το περιβάλλον που ζούμε(μόλυνση π.χ.)με αποτέλεσμα ν΄αυξάνεται περισσότερο και η εμφάνιση του άσθματος ειδικά την άνοιξη. 

Τα άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλεί την απόφραξή τους.Δεν γνωρίζουμε την αιτία αλλά τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να το πυροδοτήσουν. 
Θα προσπαθήσω να δώσω παρακάτω μερικές συμβουλές-κλειδιά για το πώς θα υποψιαστούν κάποιοι ότι έχουν άσθμα και τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από άσθμα. 
1 ) Ακούτε <σφύριγμα> ή σαν νιαούρισμα γάτας στην ανάσα σας κάποιες φορές; 
2) Τη νύχτα κυρίως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εδώ και πολύ καιρό από τον βήχα(Θα πρέπει όμως να μην πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) 
3) Νιώθετε σφίξιμο,πόνο στο στήθος δύσπνοια, έχετε βήχα ή ακούτε σφύριγμα στην ανάσα σας μετά από έκθεση σε χώρους με σκόνη,με πολλά λουλούδια ή όταν μυρίσετε κάποιο άρωμα ή μετά από έντονη άσκηση ή όταν περπατήσετε σε χώρους με κρύο ή υγρασία 
4 ) Σας βασανίζει κάποιο κρυολόγημα(κυρίως με βήχα) πάνω από 10 μέρες 
Όλα τα παραπάνω είναι ύποπτα για άσθμα -ειδικά για εκείνους που έχουν κάποιο άτομο στην οικογένεια με άσθμα ή βρογχίτιδα-και θα πρέπει να τα συζητήσετε μ΄έναν πνευμονολόγο

Εφόσον γνωρίζετε ότι έχετε άσθμα την άνοιξη θα συνιστούσα να προσέξετε τα παρακάτω(Εξαρτάται βέβαια και από το βαθμό σοβαρότητας του): 
1) Αυτοί που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα(«μπούκωμα» στη μύτη συνεχώς ή καταρροή) και έκζεμα(δερματικά εξανθήματα) ειδικά αυτή την εποχή θα πρέπει να επισκεφθούν τον ΩΡΛ ή τον δερματολόγο τους ή και αλλεργιολόγο αντίστοιχα και να πάρουν φάρμακα για να τα καταστείλουν 
2) Επειδή οι περισσότεροι έχουν διάφορες αλλεργίες θα πρέπει να αερίζουν τους χώρους που μένουν,να μην έρχονται σ επαφή με σκύλους,γάτες,να αερίζουν τα σεντόνια και τα μαξιλάρια τους και ν αποφεύγουν χώρους με πολλά λουλούδια και διάφορα χόρτα. 
3) Δε θα πρέπει να καπνίζουν! Και ν΄αποφεύγουν κλειστούς χώρους με καπνό. 
4) Δεν θα πρέπει να φοβούνται να γυμνασθούν.Απλά πριν την γυμναστική για να είναι ήσυχοι να κάνουν 2 εισπνοές με βρογχοδιασταλτικό(Aerolin) 
Το εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους. 
5) Όσοι έχουν μέτριο εως σοβαρό άσθμα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο 
της γρίπης και θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον πνευμονολόγο τους για 
το σε τι δόση θα πρέπει να παίρνουν τα εισπνεόμενα τους(βρογχοδιαστ. ή 
κορτικοστεροειδή )και για πόσο διάστημα 
6) Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες γυναίκες αυτή την εποχή 
Να χρησιμοποιούν το εισπν.βρογχοδιαστ.(Αerolin,Foradil) αν νιώσουν δυσκολία στην ανάσα τους ή εχουν βήχα(βέβαια εξαρτάται το πόσο σοβαρό άσθμα έχουν) και να είναι σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους.

Τελειώνοντας δεν πρέπει κανείς να φοβάται το άσθμα.Η ενημέρωση και η 
συνεργασία του ασθενή είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση και 
πρόληψη του άσθματος.
 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ(ΚΟΙΝΩΣ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ 
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ - ΘΕΑΝΩ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΤΗΛ.210.20.21.675
ΚΙΝ. 6973.352.840


Αυτή την εποχή υπάρχει μια έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού-ιώσεων-λόγω της εναλλαγής της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της αυξημένης υγρασίας.Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες(ηλικιωμένους,ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως π.χ. με σακχαρώδη διαβήτη,ασθενείς με νόσους του αναπνευστικού όπως βρογχ. άσθμα,χρόνια βρογχίτιδα) αλλά και σε καπνιστές οποιαδήποτε ηλικίας.Βέβαια υπάρχουν και άτομα που μπορεί ν΄αρρωστήσουν κι ας μην πάσχουν από κάποιο νόσημα ή μπορεί να παρουσιάσουν για πρώτη φορά π.χ μια κρίση βρογχ. άσθματος μετά από ένα κρυολόγημα στο οποίο δεν έδωσαν και πολύ σημασία. 
Ο πονόλαιμος,το συνάχι και ίσως και πυρετός αλλά και ο βήχας είναι τα κύρια συμπτώματα στην αρχή των λοιμώξεων του αναπνευστικού. 
Οι προφυλάξεις που μπορεί να πάρει κανείς αρχικά είναι: 
1)Μια καλά ισορροπημένη διατροφή,η οποία να περιλαμβάνει φρούτα,χυμούς φρέσκους,λαχανικά,όσπρια,γαλακτομικά προιόντα,πολύ νερό,τσάι αλλά και κρέας(κοτόπουλο,μοσχάρι). 
2)Όχι σιρόπια αντιβηχικά και αντιβιώσεις με το παραμικρό. 
3)Ν΄ αερίζουμε τον χώρο που μένουμε τακτικά και ν΄ αποφεύγουμε όσο μπορούμε χώρους με συνωστισμό και καπνό από τσιγάρο. 
4)Όσοι καπνίζουν να προσπαθήσουν να το κόψουν ,γιατί με τον καιρό θα διαπιστώσουν, ότι θα είναι πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν μια ίωση, που θα τους ταλαιπωρεί για μεγάλο διάστημα.Σ΄αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η βοήθεια ενός ειδικού πνευμονολόγου. 
5)Σ΄όλα τα παραπάνω θα προσθέταμε βέβαια και την ξεκούραση και τη λογική χρήση παυσιπόνων όπως π.χ.depon,panadol.για την υποχώρηση του πυρετού αλλά και του πονοκεφάλου που θα υπάρχει. 
6)Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. 
Αν παρόλ΄αυτά περάσουν πάνω από 3-4 ημέρες και δεν υπάρχει βελτίωση τότε θα πρέπει ν΄απευθυνθείτε σε ειδικό πνευμονολόγο